La xarxa de pobles en transició

La xarxa de Pobles en Transició, una eina de transformació social
En l’apartat de Medi ambient del programa amb el qual ens vam presentar a les eleccions municipals CUP-Procés Constituent hi vam incloure “adherir Sant Cugat a la xarxa de pobles en Transició”. A continuació veurem en què consisteix aquesta proposta.
El moviment de Pobles en Transició ( Transition Towns ) és un experiment social que té l’orígen al poble irlandès de Kinsale i que pretén transformar l’angoixa i la incertesa que genera el canvi climàtic i l’escassesa de petroli, en l’oportunitat de millora de les comunitats. El moviment proposa el trànsit ( d’aquí el nom ) d’un model basat en el malbaratament energètic i en el mite del creixement perpetu, a un model de vida molt més agradable, fonamentat en el treball col•laboratiu.
L’autosuficiència energètica, l’alimentació de proximitat, el reciclatge i reutilització dels objectes, el treball en horts comunitaris, són alguns dels aspectes que conformen aquesta nova societat. De fet el moviment porta a l’extrem la màxima “pensa globalment, actua localment” ja que parteix dels canvis des de baix per a transformar el conjunt de la societat. A partir d’aspectes molt concrets i pràctics, la comunitat es va organitzant, les actituds van evolucionant i les relacions entre les persones i amb el món natural van prenent una nova dimensió.
El moviment es va popularitzar ràpidament, sobretot en els països de parla anglesa. Totnes, el poble natal d’un dels impulsors del mètode ( Rob Hopkins ) és l’exemple clàssic de poble que ha adoptat mesures de transició. A la xarxa es poden trobar multitud de cassos d’aplicació del moviment de tipus molt diversos: des d’un barri extremadament deprimit de Pittsburg on els jardins de tota una avinguda s’han convertit en horts socials, el cultiu de verdures a l’estació de metro de Kilburn ( Londres ), o el pla de decreixement del consum d’energia fòssil de Monteveglio, fins a la popularització de la moneda local a Brixton. A casa nostra també hi ha experiències com Cardedeu en Transició.
Estem convençuts que el moviment dels Pobles en Transició és una eina vàlida per transformar ( transitar cap a ) l’actual model de social de la cultura del consum cap a un model participatiu, que no empobreix el medi i que prioritza les persones.
Per a saber-ne més: http://www.transitionnetwork.org

Francesc Colom
Assemblea de Sant Cugat del Procés Constituent

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s